top of page
Ara
  • Yazarın fotoğrafıpskyelizbayraktar

Çocuklar ve Hayvanlar



Her şey sevgi ile başlar. Bir çocuğa, bir hayvana, bir çiçeğe bile sevgi ile yaklaşmak çok şeyi değiştirebilir. Deneyimleyiniz.

“Suyun Gizli Mesajı” adlı bir araştırma da Masaru Emoto adlı araştımacı deneyini su molekülleri üzerinde yapmış, onlara müzik dinletmiş farklılık olup olmayacağını deneyimlemiş. Çekilen fotoğraflarda moleküllerin farklı açılarda ve farklı şekillerde olduğu gözlemlenmiştir. Vücudumuzun %60’nın su olduğundan yola çıkarak suyun canlı ve tepki verebilen bir olgu olduğu üzerinden deneyde sevgi ve nefret içerikli ifadeler kullanarak deney yapmış. Sonucunda su moleküllerinin çekilmiş fotoğraflarında müzik dinletilmiş moleküller gibi farklılıklar algılanmış. Sevginin değiştiremeyeceği, dönüştüremeyeceği şey yoktur. Dolayısyla çocuklara sevgi aşılamanın en iyi yollarından biri çocuklarla hayvanları bir araya getirmektir. Hayvanlara dikkat ettiğiniz zaman çocuklar onların kulaklarını, kuyruklarını çekse de onlara zarar vermezler çünkü bebekleri ve çocukları algılarlar. Aynı zamanda hayvanlarla bir arada bulunmak insanlar üzerindeki stresi de alır. Bununla ilgili de yapılmış araştırma ve deneyler de bulunmaktadır.


Kitten Therapy adlı bir deneyde etrafı yeşillik olan camla kaplı bir alanda insanlar davet ediliyor. Kabul edenler içeri girip çevreden gelen sesleri kesecek bir kulaklık takıyor ve bir süre sonra içeriye kediler gönderiliyor. İnsanların bu ortamda ki durumları gözleniyor ve sonuç stres falan kalmıyor. İnsanlar kedilerle oynamaya başlıyor. Hayvanlarla olan dostluk, onlara zarar vermeme, doğa da ne kadar önemli bir yere sahip olduklarını çocuğa yaşamının ilk anından itibaren verebiliriz. Bazen çocularda alerjik durumlarla karşılaşılabiliyor. Bu tarz süreçlerde tabi ki dikkatli olmak ve çocuğu korumak önemli. Fakat bebeklikte nasıl alışırsa öyle gider bu konuda yaklaşımımız korumak ve denegelemek olmalıdır. Alerjisi olup evde kedi besleyerek yenebilen ailelerde olabiliyor. Bu durumu örnekleyecek olursak çocuğa bebeklikliğinden itibaren çok fazla kıyafet giydirerek soğuğa alıştırmamış bir anne için de söyleyebiliriz. Çocukların bağışıklık sistemi bebeklikten itibaren nasıl alıştırsanız o şekilde ilerlemeye devam eder. Hayvanlar aynı zamanda çocuklar için arkadaştır. Yalnız olan, arkadaş edinmekte zorlanan, çekingen ve içine kapanık bir çok çocuğa yardımcı olacaktır. ‼️Bir canlıyı sahiplenmek büyük sorumluluktur. Bu nedenle satın almamak sahiplenmek önemlidir. Çocuğunuza güvenerek hayvan sahiplenmeyin, çok isteyebilir fakat bakmayabilir. Sorumluluğu zor gelebilir. Bu nedenle ona bu sevgiyi aşılamak için illaki sahiplenmek gerekmez. Barınaklara giderek ya da evimizin önünde bulunan kedi veya köpeklerle işe başlayabiliriz.


Klinik Psikolog Yeliz Bayraktar Aymete




6 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

İyiyim...

Yazı: Blog2_Post
bottom of page