top of page
Ara
Yazarın fotoğrafıpskyelizbayraktar

KAYGI



1. isim Üzüntü, endişe duyulan düşünce, gam(I), tasa.

2. isim, tıp Genellikle kötü bir şey olacakmış düşüncesiyle ortaya çıkan ve sebebi bilinmeyen gerginlik duygusu.

Kaygı bir duygudur. Hayatımızda olması gereken fakat dozunu ayarlamamız gereken bir duygudur. Kaygı bir anlamıyla günlük yaşam ve baş etme becerilerimizde kullandığımız bir duygudur. Tehlike anlarında karar verme yetimiz ile bir araya gelerek bizi durumlar karşısında hazır tutar ve hareket geçmemizi sağlar. Eğer yaşanılan kaygı kişiyi uzun bir süredir etkiliyor, gündelik yaşantısından alıkoyuyor ve git gide artıyorsa bu durumu Yaygın Anksiyete Bozukluğu (Yaygın Kaygı Bozukluğu) olarak adlandırabiliriz. Duyulan kaygı ve düzeyi yani hissedilen derecesi kişiden kişiye değişim göstermektedir. YAB’lı kişiler bir şeylerin kontrol edilemeyeceği düşüncesi ile gelen bir yoğun kaygı yaşamakta ve düşüncelerini durduramamaktadırlar.

Kişiler hayatlarında kaygının belirtilerini sadece psikolojik olarak görmeyecek fizyolojik yansımalarını da fizyolojik semptomlarına da rastlayabilirler.


İpucu; Kaygımı ve düzeyini fark etmek için

O an o durumla alakalı olarak kendine ne hissediyorum? sorusu sormak

Ve 1 ile 10 arasında bir puan versem kaç puan verirdim

Soruların cevaplarını not alarak ara ara karşılaştırmalar yapılabilir.


Dipnot: Kaygı çok yoğun ve güçlü duygulardan biridir. Her zaman her şey ile baş edemeyebiliriz. Bazen çözüm çok yakınımızda olsa bile göremeyebilir veya bulamayabiliriz. Bu noktada bir uzmandan destek almalı.

Kaygı -Tedavi

Kaygı ile baş etmek için bir kaç yöntem sayabiliriz. Bunlar;

Psikoterapi

Gevşeme Teknikleri

İlaç tedavisi

Alternatif Tedaviler


Psikoterapi; Kişi öncelikle araştırdığı ve kaygı konusunda uzmanı olduğunu doğruladığı kişiden destek almalıdır. Bu noktada kaygı için kullanılan terapi yöntemlerinin bulunması ile beraber terapistin yönlendirme yapması en doğrusudur.

Çünkü herkes biriciktir. Her terapi yöntemi herkese uygun olmayabilir. Kişiyi kendi durumu içinde değerlendirmek gerekir.

Gevşeme Teknikleri; Otojenik eğitim ve ilerleyici kas gevşemesini içerir. Basit düzeyde olanları kendi kendinize yaparak başlayabilir daha ayrıntılısı için yine bir uzmandan destek alabilirsiniz.

Örneğin vücudumuzda baş bölümünden başlayarak sıkıp kısa bir süre sonra bırakmak gibi daha sonra ayaklara kadar bölümleri yavaş yavaş yaparak ilerlenebilir.

İlaç Tedavisi; Bazı antidepresanların bu durumlarda yararlı oldukları gözlenmiştir. Bir psikiyatristten randevu alarak bu konuda detaylı bilgi edinebilirsiniz.

Bazı araştırmalar ise ilaç +psikoterapinin daha etkili olduğu gözlenmiştir.

Alternatif olarak; Grup terapilerine katılmak, kaygılı diğer kişilerle fikir alışverişi yapmak. Kaygı ile ilgili broşürler, kitaplar ve internet araştırmaları yaparak makale okumaları ile bilinçlenmekte etkili bir yol olabilir.


Kaygı ile ilgili Kitap Önerileri







17 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


Yazı: Blog2_Post
bottom of page