top of page
Ara
  • Yazarın fotoğrafıpskyelizbayraktar

Dikkat Eksikliği !



🔺Çocuğunuz verdiğiniz yönergeler takip etmiyorsa,

🔺Yaptığı işe veya oyuna kendini vermekte zorlanıyorsa,

🔺Evde veya okulda yapacağı iş ve aktivitelerde kullanacağı malzemeleri kaybediyorsa, 🔺Siz konuşurken sizi dinlemiyor gibi görünüyorsa,

🔺Düzensizse,

🔺Dağınıksa,

🔺Unutkansa,

🔺Detayları gözden kaçırıyorsa,

🔺Uzun süreli ve çaba gerektiren işleri yapmakta zorlanıyor ve kaçıyorsa,

🔺İlgisi kolayca başka yöne kayıyorsa,

🔶Çocuğunuz dikkat eksikliği yaşıyor olabilir. Dolayısıyla çocuğunuzla olan iletişimsel anlamda sorunları da bundan yaşıyor olabilirsiniz. Dikkat eksikliğinin bir çok nedeni olabilir. Bunlardan bazıları etraflarında çok fazla uyaran olması mesela çok fazla oyuncağının olması hangisine odaklanıp oynacağını bilemesi dikkat eksikliğine neden olabilir. Aşırı tv izleme ve bilgisayar kullanımı, telefon ve ipadlerde geçirilen zamanlarda nedenler arasında sayılabilir. 🔵Peki ne yapmalı? Anne ve babalar olarak çocuğunuzun yukarıda sayılan semptomları yaşadığını düşünüyorsanız yaş grubuna göre oyuncak sayısı azaltmaya gitmelisiniz. Çok oyuncak çok fazla dağılmak odaklanamamak demektir. Çocuğun odasında daha az uyaran içerecek eşyalar bulunmalı. Özellikle okul çağı çocuklarının ders çalışırken sade bir masada ve az uyaran içeren bir odası bulunmalı. Bilgisayar, tablet ve telefon kullanımı minimum düzeyde tutulmalı. Okul öncesi çocukları için 20 dakika, okul çağı çocukları için 30 dakika sınırı olmalı. Bu sürelerin aşımında ise bir sonraki kullanımında aştığı süre kadar kesimi olacağına dair uyarılar yapabilirsiniz. Bunların yanı sıra dikkatle alakalı etkinlikler yapabilir, oyunlar oynayabilirsiniz. Pictureka isimli oyun dikkat geliştirici bir oyundur. Oyunu hem ailece vakit geçirmek için kullanmış hem de çocuğunuzun dikkat ile ilgili çalışmaları oyunla harmanlayarak yapmasını sağlamış olacaksınız.

🔻Çocuğunuz dikkat eksikliğinin yanında hiperaktivite de eşlik ediyor olabilir. Bu durumu da gözden kaçırmamakta fayda var. Eğer böyle bir sorunun da eşlik ettiğini düşünüyorsanız bir uzmandan destek almakta fayda var.

Klinik Psikolog Yeliz Bayraktar Aymete #klinikpskyelizbayraktar #dikkateksikliği #pictureca #oyun

5 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

İyiyim...

Yazı: Blog2_Post
bottom of page