Bebeklikten çocukluğa geçişte memeden kesilme, emzik bırakma, tuvalet eğitimi gibi dönemler vardır. Tuvalet eğitimi ise bunlardan en önemlisi ve bu geçiş döneminin bir unsurudur. Bu süreçte yapılan hatalardan dolayı anne çocuk arasındaki ilişki bozulabilir, çocuk kötü bir süreç geçirdiği için hırçın, öfkeli ve agresif olabilir. Bu süreçte anne ve babaların en çok dikkat etmesi gereken nokta çatışmadan kaçınmak olmalı.
Tuvalet eğitimine başlarken ilk önce çocuk hazır mı ona bakmalıyız. Daha sonra anne hazır mı ona bakmalıyız. Eğer anne hazır değilse çocuk bu eğitimi almaya hazır olsa bile süreç baltalanır. Tuvalete gitmek için ilgisi varsa, bezden rahatsız olmaya başlamışsa veya sözlü olarak çişin,kakanın geldiğini haber veriyorsa bunlar artık hazır olduğuna işarettir. Yaz ayları tuvalet eğitimi için çok uygun bir mevsim denemeyi bu süreçte yapabilirsiniz. Klozet vb şeyler ilk başta büyük olmasından dolayı korkutucu gelebilir. Lazımlık veya tuvalete takılan apartlar ile başlanabilir.
Çocuğun mutlaka bir rutini vardır aynı şekilde onu devam ettirmek önemli. Çünkü çocuğun bezliyken tuvalet alışkanlığı konusunda bir biyoritmi var. Onu bozmadan devam ettirmeli. Tuvaletini lazımlık veya klozete yaptığında tebrik ederek motive edebilirsiniz. Fakat üstüne kaçırma durumlarında sakin kalmalı ve daima pozitif olup tuvaletini doğru zamanda doğru yerde yapabildiklerine odaklanmalısınız. Bu süreçte hijyen ile ilgili kurallar yavaş yavaş aktarılabilir. Sorumluluk verilebilir. Başardığını gördükçe daha mutlu olacak ve süreci tamamlaması daha kolay olacaktır.
Ödüllendirmeler manevi yani övgü şeklinde olmalı. Maddi ödüller bir zaman sonra pazarlığa dönülebilir bu kozu onun eline vermemelisiniz. Ceza gibi bir yöntemi bu süreçte kesinlikle kullanmamalısınız. Daha sonra size olumsuz bir geri dönüşü olacaktır; o da sizi cezalandırmak için evin her yerine tuvaletini yapabilir. Zıtlaşmaktan kaçınmak ve ona zaman vererek, pozitif yaklaşıp motive etmek önemli
Klinik Psikolog Yeliz Bayraktar Aymete
Comments