“İlişki kurmak iyileştirir.” Bu sözü her anlamıyla değerlendirebiliriz. Bu bir romantik ilişki, ailemiz, komşularımız, bir bebek, doğa, sevdiğin bir iş, iş arkadaşı, yardım etmek veya yardım almak, bir gruba dahil olmak gibi…
Her türlü kuracağımız ilişkinin kişiye mutlaka katacağı değerler vardır. Bu değerleri nasıl değerlendirdiğimiz ile ilgili olup durumun tüm şartlarını göz önünde bulundurarak haksızlık etmeden bir değerlendirme yapmalıdır.
Örneğin; Bir terapide danışan (danışmanlık hizmeti almaya gelen kimse), terapist ile bir bağ kurmaya çalışır. Bu kişilerin birbirlerini dinlediği, tanımaya, anlamaya çalıştığı süreçtir. Tabi bu süreç öncesinde danışan kişinin psikoloğun olduğunun sorgulanması aşaması da büyük önem taşımaktadır. Mesleki olarak çok fazla suiistimale açık olmamız bu durumu vurgulamamıza yol açmaktadır. Terapist karşısında gelen kişiyi her haliyle kabul eden (terapi seans sınırı içerisinde) ve kurduğu bağ ile onu anlamaya çalışan bir kişidir. Kurulan bu bağ/ilişki kişinin kendini daha önemli, güvenli, destekleyici, olumlu duygulanım yapması, özgüvenli olmasını sağladığı öngörülüyor.
Carnegie Mellon Üniversitesi tarafından yayınlanan bir araştırmada, sosyal desteğin ve aidiyetin stresi, kalp hastalıklarını azaltabileceğini ve yaşam kalitesini iyileştirebileceğini aktarmış. Bu araştırmaya göre olumlu ilişkilerin iyileştirici özelliği vardır. Güven, dürüstlük ve şefkat, iyileştirici bir ilişkinin üç unsuru olmakta ve sevilmek, saygı duyulmak, anlaşılmak ve başkalarına bağlı olmak sağlığımız üzerinde olumlu bir etkiye sahiptir. (Jonas, 2018)
Güven:
Duygusal ve fiziksel olarak güvende hissediyorum.
Diğer kişi tarafından incitilmeye karşı tetikte olmam gerekmiyor.
Dürüstlük:
Hem diğer kişi hem de ben gerçek duyguları ikimize de zarar vermeden açığa vurabiliriz.
Merhamet:
Hem diğer kişi hem de ben birbirimizi anlama ve nezaket gösterme yeteneğine ve isteğine sahibiz.
Bu ilişkiler olumsuz içerikte olabilir. Olumsuz içerikte olan bir ilişkiyi de hemen kestirip atmadan sorunun nereden kaynaklandığını, neyin eksik veya neyin fazla olduğunu araştırmak gereklidir. Bazen bu olumsuz ilişki içeriklerini daha iyi hale getirmek için bazı becerilerimizi geliştirmek gerekebilir. Mesela empati, iletişim gibi. Bazen sorunu somutlaştırmamız gerebilir. Mesela duygularımız işin içindeyse, nasıl hissettiğimizi keşfetmek ve dile getirmek gibi.
Dolaysıyla ilişki kurduğumuz her şey bizim hayatımızda bir etkiye sahip. İyi yönde de etkileyebilir, kötü yönde de… Bu biraz bizim elimizde…
Klinik Psikolog Yeliz Bayraktar Aymete
Comments